RASEBESKRIVELSE
West Highland White Terrier, også kalt Westie, er en glad og positiv hund, veier ca. 8 kilo og måler ca. 28 cm over manken. Kroppen skal være kort og kompakt. Det som er karakteristisk er hodet, som skal være rundt med små, stående ører og et våkent uttrykk med mørke øyne og sort nese. Halen skal bæres rett opp og se ut som en omvendt gulrot. Pelsen skal være ren hvit med strie hår ytterst og med kort, bløt underpels.
Westien er en lærevillig hund, med stor tillit til sine eiere. Oppdragelsen er viktig, selv om den er en liten rase. Nye eiere anbefales derfor å ta et dressurkurs eller valpekurs. En Westie liker seg like godt i sofaen som i skogen. Dette er en typisk all-round hund for de fleste familier, glad i barn og andre hunder. Med den rette opplæringen og godt stell, har den lykkelige eier en trofast følgesvenn i opptil 14 – 15 år.

 

LITT HISTORIE
Westie har sitt opphav i Storbritannia. Tidligere ble små terriere brukt til jakt på rev og grevling i det skotske høylandet. Når det ble født hvite valper i kullene, ble de fleste avlivet. Men etter hvert fant noen ut at den hvite fargen var en stor fordel under jakt. For det første var de godt synlig på lang avstand og for det andre var de lettere å skille fra reven når denne ble drevet ut av hiet.
Æren for rasen er blitt tillagt den skotske oberst Malcolm fra Argyllshire, som var en av de første til å avle kun på hvite terriere. I 1907 fikk rasen sitt endelige navn og ble godkjent som egen rase av den engelske kennelklubben. Dette er nesten hundre år etter at de første hvite hundene med store likheter med Westien ble avbildet på malerier i England.

 

Pelsstell

TRIMMING

 

Westiepelsen består av to lag, innerst mot huden tett myk underull, ytterst stri, hard dekkpels.Den gangen for lenge siden når Westien levde i det skotske høylandet og løp ute i busk og kratt hele dagen, trimmet pelsen nærmest seg selv. Det ble naturlig avgang av død pels, da kvister og kratt besørget ”trimmingen”. Dagens Westie må trimmes av oss, ullen må skrapes bort når det blir for mye av den, og ”døde” hår må nappes ut. En riktig stelt Westiepels røyter omtrent ikke. Den isolerer mot kulde og varme, den er svært lett å holde ren og den blir nesten ikke våt. For at hunden skal få en pels som isolerer om vinteren og kjøler om sommeren, så må den stelles regelmessig. En skikkelig Westiepels er meget enkelt å holde ren, la skitten tørke og børst det bort. Det er sjelden Westien trenger å bades med såpe, det holder stort sett å spyle vekk skitt med rent vann. Om den ikke har rullet seg i reveskit eller andre herligheter da! En Westie bør bades før den skal på utstilling.

Trimmingen må begynne når valpen er ganske ung. Det vil variere i hvilken alder den trimmes første gang, noen kan man nappe allerede ved 7-8 ukers alder, andre må gjerne vente i noen uker.  Den skal i alle fall trimmes innen den er 4 måneder. Ta den med til trimmeren i 3-måneders alderen, så kan vedkommende vurdere om den skal nappes, eller om man må vente litt. I valpetiden og frem til hunden har fått ordentlig stri pels, må den nappes ganske ofte. Deretter skal den trimmes regelmessig hver 8.uke! Skal hunden skal på utstilling, må den nappes mye oftere. Og for å få det store, runde Westiehodet som alle blir så fasinert av, må hodet trimmes minst en gang i måneden. Dersom det går mer enn 8 uker mellom hver trimming, blir pelsen fryktelig lang og tung å trimme. Det er et mareritt både for hund og trimmer. Gjør man det derimot regelmessig, vil det alltid ligge et fint lag med pels under den gamle pelsen som nappes bort, og hunden er velstelt og lett å holde ren til enhver tid. Du kan prøve å nappe pels selv fra du får hunden i hus. Noen få hår får du nok av, og det er en begynnelse. Ørene er det viktig å nappe ofte, særlig dersom de ikke har reist seg. Det er svært viktig å lære hunden til å stå rolig på bordet, og å finne seg i å bli børstet og håndtert. Pass på at du har et sklisikkert underlag, om du ikke har trimmebord så bruk en bilmatte eller lignende. Hunden kan festes i galge, eller du kan feste et bånd i krok i taket.Trimmingen kan gjøres med fingrene, eller man bruker en forholdsvis sløv trimmekniv (Macknyfe), for man må ikke skjære av pelsen. Valper trimmes med fingrene, og fingernapping bør du lære deg før du begynner å bruke trimmekniv. Å lære å trimme Westie tar vanligvis lang tid - og masse tålmodighet, men vil du - så får du det nok til, men da må det trenes ofte! Etter et par trimmekurs skulle de fleste kunne klare å hverdagstrimme sin egen hund. Det arrangeres jevnlig trimmekurs i regi av Westieklubben, og av og til av Norsk Terrier Klub.

 HVA SKJER HVIS VI IKKE TRIMMER, MEN KLIPPER PELSEN?

 v  Pelsen endres fra å være stri og kraftig, til tynn fin ull.

 v  Pelsen vil etter hvert floke seg voldsomt, og være svært vanskelig å børste ut skikkelig, og børstingen blir smertefull for hunden.

 v  Pelsen blir veldig fort skitten, og vanskelig å få rein selv ved hyppig bading.

 v  Hundens hud vil lide på grunn av ”mangel på luft”. Hunden vil lettere klø seg, noe som igjen kan føre til sår og hudinfeksjoner.

 v  Pelsen vil ikke lenger være vanntett, og den beskytter ikke lenger hunden mot kulde om vinteren og varme om sommeren.

 v  DIN HUND VIL HELLER IKKE LENGER SE UT SOM EN WESTIE !